12.04.2010


Thalia
Eier: Johan Bernhard Hjort
Båttype: Krysser 50 kvadratmeter
Konstruktør: Johan Anker
Verft: Glemmen båtbyggeri
Byggeår: 1917
Sted: Fredrikstad
Deplacement: 3 tonn
LOA: 9.99 m
Bredde: 1.99 m
LVL: ca 7 m
Dyptgående: 1.65 m
Matrial i skrog: Malmfuru på ekespant
Dekk: Furu stav m/ finer i epoksy
Seilareal: 30 m2 (nedrigget)
Riggtype: Bermuda
Seilnummer: Ø
Motortype: Outboard
Mobiltelefon/VHF:
Motoreffekt: 6 hk
Sommerhavn: Burø, Tjøme


Vinterhavn: Dronningen/Blommenholm


Historikk

Båten er bygget i 1917, og totalrestaurert i 1992-95. Alle bordganger i fribordet er skiftet; trekjølen er ny og det samme er nedre halvdeler av spantene. Alle nagler er byttet til skruer i syrefast rustfritt stål. Nytt ror i kryssfiner belagt med epoksy. Nytt dekk og nyrestaurert cockpit. Riggen er ny i 1997.

Thalia er tegnet av Johan Anker og bygget ved Glemmen yachtverft ved Fredrikstad. Av tidligere eiere nevnes advokat Saxlund i Oslo, fra tidlig etterkrigstid. Einar Husby i Stathelle kjøpte båten av en senere eier i 1989, en sjømann som visstnok hadde forlatt henne i miserabel forfatning på en industritomt i Sandefjord - for selv å reise til Latin-Amerika. Skroget var i 1960-årene preparert med et tykt lag med glassfiber, og dette ble fjernet av Husby. Han skiftet også ut alle bordganger under vannlinjen, ror og en rekke andre detaljer. Båten ble så pusset opp til tipp-topp stand. Hytte, brønn og innredning samt dollbord er i originalutførelse fra 1917. Nåværende eier overtok båten i 1997, og endel mindre utskiftninger har deretter vært gjort på Oslo trebåtbyggeri i Slemmestad.

Saxlund ga båten navnet "Nitouche", som et à propos til den yndige og velduftende operettefiguren Mademoiselle Nitouche, hun som elsker å narre april for derved å komme seg frem og opp - det skyldtes muligens at båten noe tvilsomt ble målt inn blant 6-metrene på den tiden. Enkefru Saxlund nedla imidlertid veto på sine eldre dager mot bruk av Nitouche-navnet.Øvrig informasjon og kommentarer